Piaţa telecom locală a crescut în primul semestru la 7,48 miliarde lei, în creştere cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform unui raport al Autoritaţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Raportul de date statistice arată că veniturile din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice obţinute în prima parte a acestui an au însumat 7,48 miliarde lei, în creştere cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu excepţia serviciilor de telefonie fixă şi a celor de linii închiriate, care au înregistrat o scădere de aproximativ 11% a veniturilor faţă de semestrul I 2011, până la 745 de milioane de lei şi, respectiv, 133 milioane lei, celelalte venituri din servicii de comunicaţii electronice au înregistrat creşteri: serviciile de acces la internet (+16,2% până la 1,1 miliarde lei), serviciile de telefonie mobilă (+0,1% până la 2,7 miliarde lei), serviciile de retransmisie a programelor media audiovizuale liniare către utilizatorii finali (+2,6% până la 796 milioane lei). Veniturile din interconectare la puncte mobile şi, respectiv, la puncte fixe au înregistrat creşteri anuale de 1,4%, până la valoarea de 999 milioane lei, respectiv de 14,6%, până la 341 milioane lei.
Conform datelor raportate de furnizorii de telefonie fixă, în primele şase luni ale anului 2012, numărul de linii de acces a înregistrat o evoluţie relativ constantă faţă de sfârşitul anului 2011, cu creştere uşoară faţă de 30 iunie 2011 - 0,3%, ajungând la 4,68 milioane, în timp ce numărul de abonaţi a crescut cu 0,3% până la 4,05 milioane. O linie de acces este aşa numitul „post telefonic”, în timp ce un abonat este persoana fizică sau juridică ce a încheiat un contract cu furnizorul de servicii. Un singur abonat poate avea instalate mai multe linii de acces, fiecare cu numărul său de telefon. Din cele 4,68