Forma finală a viitorului Guvern va fi prezentată miercuri, la miezul zilei, a anunţat premierul desemnat, Victor Ponta. Noul Executiv va avea în mod cert mai multe ministere decât cel de acum. Ministerele Economiei şi Finanţelor vor fi împărţite în mai multe instituţii şi va apărea un ministru-coordonator pentru proiecte de infrastructură, a mai spus Ponta.
Până la aflarea cu exactitate a numelor viitorilor demnitari, se ştie că Alianţa de Centru-Stânga, adică PSD şi UNPR, va avea 11 ministere, la fel ca Alianţa de Centru-Dreapta, formată din PNL şi PC. În ciuda dorinţei lui Victor Ponta, UDMR nu va fi la guvernare şi nu va avea nici măcar secretari de stat.
Unii dintre cei care vor alcătui noul Executiv sunt miniştri şi acum. O parte a actualului Cabinet nu se va regăsi în noua formulă şi apar şi destule nume noi. Oricum, vom avea la Palatul Victoria un Guvern cu 27 de membri, numărând cele 22 de ministere, pe premier, pe un vicepremier fără portofoliu (Gabriel Oprea de la UNPR) şi trei miniştri delegaţi, unul pentru dialog social, unul pentru relaţia cu Parlamentul şi unul, post nou înfiinţat, pentru diaspora şi Republica Moldova.
Înainte de nominalizări, să amintim că Victor Ponta spunea că e grijuliu în continuare cu cheltuirea banului public, astfel că noua configuraţie a Guvernului nu presupune creşterea numărului de personal şi de buget în structurile centrale.
Premierul Victor Ponta va fi secondat aşadar de trei vicepremieri: Gabriel Oprea, fără portofoliu, care va coordona Apărarea şi Internele, Liviu Dragnea şi Daniel Chiţoiu.
Alianţa de Centru-Stânga, formată din PSD şi UNPR, va avea 11 ministere: la Buget va fi Liviu Voinea; la Apărare-Mircea Duşa; Externe-Titus Corlăţean; ministerul Energiei-Iulian Iancu; Comunicaţii-Dan Nica; Administraţie şi Dezvoltare Regională-Liviu Dragnea; Industrie şi Comerţ-încă se discută, în