Chinezii formează cea mai ermetică comunitate de imigranți din Spania Învăluiți în tot felul de legende urbane ei obișnuiesc să-și rezolve problemele singuri, din interior, discret, încercând să treacă neobservați pentru majoritate. Primii chinezi au ajuns în Regatul Iberic în anii 70, hotărâți să muncească pe rupte pentru a strânge bani și a-și pune o afacere pe picioare.
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
După aproape 40 de ani ,această comunitate a ajuns la peste 170 de mii de suflete, conform ultimilor statistici oficiale, reprezentand al patrulea grup de imigranți proveniţi din afara Uniunii, după ecuadorieni, columbieni si marocani.
Chinezul este foarte reticent în a deschide oricui ușa casei, dar sunt primitori atunci cand reușești să le câștigi încrederea. Mulți dintre ei, după 10 sau 20 de ani de stat aici, încă nu cunosc limba, dar cei din a doua generație, vorbesc deja cu accent de catalan sau andaluz.
Majoritatea își duc viața într-un voiaj continuu între China și Spania, făcând bani cu un comerț de produse ieftine pe care le distribuie într-o rețea de magazine cunoscută ca “Todo a cien”, adică “Totul la un leu”, un fel de băcănii, unde găsești mai de toate, cu prețuri mici, dar de o calitate indoielnică.
În jurul marilor orașe au construit întinse zone cu depozite, un prosper comerț cu ridicata, de unde se aprovizioneaza frecvent si comencianții spanioli. O astfel de zona din Madrid a fost scenariul așa numitului caz “Emperador ”, o complicata intrigă, cu chinezi care se luptau pentru a monopoliza comertul dintre Spania si China, spălând bani proveniti din afaceri murdare, de la oameni de afaceri spanioli, din industria pornografică, traficul de droguri sau chiar de la cei cu sange albastru.
Gao Ping, protagonistul acestui scandal , un prosper om de afaceri chinez de 45 de ani, implica