Euro a coborât ieri pentru a patra şedinţă consecutiv la cursul oficial al BNR şi a atins un minim al ultimelor trei luni şi jumătate, de 4,4675 lei, evoluţie susţinută de optimismul jucătorilor străini generat de rezultatul alegerilor parlamentare de la începutul lunii decembrie. Moneda europeană a pierdut 1,7% din valoare în faţa leului în ultimele două săptămâni.
Cursul a atins un minim de 4,459 lei/euro pe piaţa interbancară în sesiunea de ieri, dar spre finalul zilei euro a mai recuperat din teren, iar tranzacţiile au ajuns să se efectueze în jurul a 4,474 lei/euro. De fapt, ritmul de apreciere al leului a încetinit în şedinţa de ieri datorită cererii comerciale de valută.
"Avansul leului faţă de maximul sesiunii precedente a fost redus, sugerând faptul că inerţia de apreciere postelectorală ar putea declanşa şi posibile fluxuri comerciale de cerere de valută. Totuşi, este de aşteptat ca noua numire a lui Victor Ponta în funcţia de prim-ministru să conducă la un nou avans al leului întrucât creează premisele formării rapide a unui nou guvern", potrivit analiştilor ING Bank.
Leul s-a apreciat puternic în faţa monedei europene în şedinţele de joi şi vineri, iar în paralel a câştigat teren şi în faţa dolarului american.
Dolarul a ajuns ieri la 3,3954 lei, adică minimul ultimelor şapte luni. Presiunea pe leu a dispărut în ultimele săptămâni pe fondul optimismului investitorilor străini, dar şi în condiţiile în care banca centrală a redus lichiditatea din piaţa interbancară.
Suma împrumutată de BNR băncilor comerciale în cadrul operaţiunii repo de ieri a fost limitată pentru a 11-a săptămână consecutiv, banca centrală injectând pe piaţă numai 4 miliarde de lei deşi cererea a fost de aproape cinci ori mai mare. Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat.
Cu toate acestea, dobânz