Premierul desemnat, Victor Ponta, a renunţat pentru moment la alianţa cu UDMR, cu toate că negocierile cu liderii maghiari vor fi reluate la începutul anului viitor, atât pentru clarificări, cât şi pentru proiecte pe termen mai lung.
Tratativele cu UDMR rămân deschise, cu atât mai mult cu cât unii dintre baronii roşii, care s-au împotrivit combinaţiilor cu politicienii maghiari, s-au dovedit în cele din urmă destul de flexibili. Astfel, de exemplu Radu Mazăre, preşedintele PSD Constanţa, a declarat fără inhibiţii că ar fi de acord cu participarea maghiarilor la guvernare "dacă ni-i bagă pe gât cei din Europa şi americanii". În plus, preşedintele UDMR a anunţat galant că formaţiunea pe care o conduce va face o opoziţie "constructivă", chiar dacă la votul din Parlament va vota împotriva Cabinetului Ponta.
Liberalii au reuşit să-şi impună punctul de vedere şi au respins orice participare a UDMR la guvernare. Victor Ponta a încercat totuşi o formulă prin care maghiarii să fie păstraţi aproape, dar UDMR avea mandat doar pentru soluţiile brute: la guvernare sau în opoziţie. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus clar că nu acceptă poziţii din linia a doua, explicând că "secretarii de stat nu fac parte din Guvern", în vreme ce Gyorgy Frunda a subliniat direct că maghiarii nu intră la guvernare dacă nu primesc portofolii ministeriale.
Citeşte şi:Ce DOCUMENT le-a dat Băsescu liderilor europeni: Acordul de COABITARE cu Ponta. Premierul a semnat document
Există însă pe termen destul de scurt premisele erodării marii alianţe de centru-stânga pe câteva subiecte asupra cărora socialiştii şi liberalii nu au căzut de acord înainte de alegeri: modificarea Constituţiei este cea mai sensibilă temă de negociere între PNL şi PSD, fiindcă liberalii îşi doresc o republică parlamentară cu un preşedinte fără putere, ales de legislativ, în vreme ce socialişt