ADRNV cere ridicarea sechestrului de pe cele peste 30 de apartamente vândute pe bază de antecontract de fosta contabilă Cosmina Druţă, care a dat instituţiei un “tun” de peste 2 milioane de euro.
Fosta contabilă a Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest (ADRNV) şi a Institutului Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic (IRCETT SA) a fost adusă ieri, în cătuşe, la un nou termen în procesul în care este judecată pentru înşelăciune, spălare de bani şi fals. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) o acuză că, folosindu-se de această funcţie, a deturnat sume uriaşe din conturile celor două instituţii şi le-a transferat, întocmind acte false, în contul firmei Vangher SRL, pe care o deţinea şi o administra împreună cu soţul ei, Vasile Naica, judecat la rândul său, însă în stare de libertate.
La termenul de judecată de ieri, au fost depuse alte două cereri prin care două societăţi comerciale, Benedek SRL din Baia Mare (firmă ce comercializează instalaţii termice) şi Intec SRL s-au constituit ca părţi civile, solicitând daune, considerându-se lezate de activitatea de spălare de bani pe care ar fi desfăşurat-o Cosmina Druţă, prin firma sa, Vangher SRL. Astfel, în proces sunt patru părţi civile care solicită daune: ADRNV, IRCETT şi cele două societăţi comerciale.
Avocatul Anatol Pânzaru, care reprezintă ADRNV, a spus că a reuşit, în urmă cu două zile, încheierea unei tranzacţii, fiind semnat un contract cadru în care sunt identificate bunurile sechestrate prin ordonanţa procurorilor DNA. Tranzacţia are ca scop recuperarea, cel puţin parţială, a prejudiciului creat de Druţă ADRNV şi IRCETT. "În cadrul convenţiei cadru, părţile au stabilit valoarea bunurilor care au făcut obiectul tranzacţiei de 1,8 milioane de lei", a arătat avocatul. Mai urmează să fie evaluate cele 2 kg de aur care au fost găsite în proprietatea Cosminei Druţ