Belgia va porni o nouă dezbatere asupra legii care autorizează eutanasia începând cu 2002, în scopul de a determina dacă ea ar putea fi extinsă la minori şi persoane cu maladia Alzheimer.
Modificarea legii este iniţiată de Partidul Socialist (PS), principalul partid din Valonia, modificare care va fi expusă vineri în Parlament.
"Este vorba despre modificarea legii, în scopul de a ţine mai bine cont de situaţiile dramatice, de poveştile extrem de dureroase în faţa cărora (...) nu putem rămâne fără un răspuns", a explicat preşedintele partidului, Thierry Giet.
Este aşteptat ca aceste modificări să fie aprobate, deoarece sunt apărate deopotrivă de partidele de dreapta, de stânga şi de cele ecologiste.
Prima dintre aceste modificări vizează "extinderea drepturilor minorilor care au discernământ, atinşi de o maladie incurabilă şi aflaţi într-o suferinţă care nu poate fi ameliorată", potrivit textului PS.
Legea, adoptată în 2002, nu se aplică în prezent decât persoanelor peste 18 ani.
Cu toate acestea, lumea medicală s-a confruntat cu multe cazuri de adolescenţi în astfel de situaţii, adolescenţi care "aveau capacitatea de a discerne" asupra deciziilor de acest tip, a explicat senatorul socialist Philippe Mahoux, co-autor al legii.
Belgia vrea să urmeze exemplul Olandei, prima ţară din lume care a legalizat eutanasia în aprilie 2002.
Senatorul Mahoux propune în acelaşi timp lansarea unei dezbateri care are scopul de a confirma dacă ultimele descoperiri în domeniul neurologic permit aplicarea legii asupra persoanelor atinse de maladii mentale degenerative, (de tipul Alzheimer), în cazul în care aceştia o caută".
Prudent, PS subliniază că circumstanţele ar trebui să fie "foarte bine definite pentru a garanta atât autonomia pacienţilor cât şi siguranţa juridică a medicilor".
În Olanda, eutanasia a fost practicat