Ziua de ieri a început bine pentru Victor Ponta, dar s-a terminat prost. A fost desemnat premier de către preşedintele Traian Băsescu, dar a constatat, după prima rundă de negocieri din USL, că puterea sa în interiorul Guvernului este pe cale să se diminueze drastic.
Triumviratul Crin Antonescu- Dan Voiculescu- Liviu Dragnea şi-a impus punctul de vedere pe toată linia.
UDMR nu a fost primită la guvernare, în urma opoziţiei celor trei. Acest lucru îi reduce premierului spaţiul de manevră în Parlament. Dincolo de dorinţa de a-şi reface credibilitatea externă, prin aducerea Uniunii în coaliţia de guvernământ Victor Ponta a sperat că, dacă relaţiile cu PNL şi PC se vor strica, îşi va putea construi o majoritate parlamentară fără cele două partide.
Liviu Dragnea, principalul adversar al lui Ponta în partid, a vrut să preîntâmpine o astfel de situație. A avut o contribuţie esenţială în rejectarea maghiarilor, din dorinţa de a-l ţine pe premier captiv, într-o ecuaţie de putere dominată de Triumvirat. Dragnea este, în momentul de faţă, principala curea de transmisie între social- democraţi şi liberali, având în vedere şi relaţia apropiată pe care şi-a construito în timp cu Crin Antonescu. Candidaturile celor doi în judeţul Teleorman, glumiţele pe seama plagiatului premierului au consolidat această prietenie.
Din postura de vicepremier responsabil cu Dezvoltarea Regională, Liviu Dragnea va putea dirija resurse financiare consistente către colegiile parlamentarilor, proiectele de investiţii ale liderilor locali sau ale firmelor de partid, fapt care-i va consolida şi mai mult influenţa în PSD. Bineînţeles, în detrimentul aceluiaşi Victor Ponta. Dacă punem la socoteală şi faptul că face echipă cu baronii influenţi ai PSD, care vor avea propriii oameni în guvern, este evident că Dragnea va conduce cel mai important centru de putere din viitorul Executiv. Gabr