Anul 2012 a fost un an rodnic, din punct de vedere expozițional. Sculptorul romașcan Florin Mircea Zaharescu, care ne-a dăruit bustul lui Sergiu Celibidache, a realizat și bustul muzicianului Mihail Jora. În 2013 va fi prima ediție a Salonului de primăvară, o manifestare dedicată artiștilor romașcani, profesioniști și amatori.
Muzeul de Artă din Roman a încheiat anul 2012 cu plus, sub aspectul programelor expoziționale. Muzeografa Mihaela Ciobanu, responsabila Muzeului de Artă, spune că instituția de cultură se poate lăuda cu o bună vizibilitate, dată fiind varietatea activităților desfășurate în cursul anului 2012 – expoziția de bază, expozițiile temporare de pictură și sculptură, lansări de carte, întâlniri cu oameni de cultură.
Anul 2012 a însemnat organizarea a două retrospective, una a regretatei mânuitoare de penel Viorica Gușul (1950 – 2000), născută în satul Averești, comuna Ion Creangă, iar cealaltă a artistului plastic nemțean Eugen Crăciun, la împlinirea a 90 de ani de la nașterea pictorului. Pictorii Romeo Ionescu, din Iași, și Nelu Grădeanu, din Roman au oferit iubitorilor de artă două viziuni diferite despre arta plastică, pictorii având în comun capacitatea de a-și contura o personalitate inconfundabilă.
Luna decembrie oferă posibilitatea romașcanilor iubitori de artă să analizeze lucrările artiștilor plastici din Brașov, Miercurea Ciuc, Covasna, Ploiești și din județul Neamț, reunite în Anuala de pictură, grafică și sculptură, unul dintre cele mai importante evenimente pentru lumea artistică romașcană, ajunsă la ediția a VIII-a. Expoziția, care va rămâne în Muzeul de Artă din Roman până în luna februarie 2013, are drept scop readucerea la Roman a artiștilor plastici romașcani, în special cei care s-au afirmat în alte zone din țară sau din străinătate.
La capitolul donații, instituția muzeală a primit din partea fam