Zonele strict protejate din Delta Dunării, cele destinate cercetărilor ştiinţifice, vor fi revizuite, potrivit unui proiect discutat la sfârşitul săptămânii trecute de către reprezentanţii Consiliului Ştiinţific al ARBDD. Cercetătorii îşi justifică decizia prin faptul că habitatele din deltă sunt în continuă modificare.
„Pe baza studiilor efectuate de ARBDD, am avut elemente suficiente ca pentru 13 zone de protecţie integrală să se facă mici modificări, de excludere a unor suprafeţe şi, automat, extindere a altor zone unde, de exemplu, păsările şi-au mutat zona de cuibărit. Pentru cele şapte zone noi, situate în centrul Deltei, avem argumentaţie suficient de solidă pentru a susţine extinderea acestor suprafeţe. Suntem de acord cu propunerea primită, dar punerea în aplicare depinde de negocierile pe care ARBDD trebuie să le aibă cu actorii principali din Deltă, în primul rând cu reprezentanţii comunităţilor locale, pentru ca populaţia să înţeleagă că aceste propuneri sunt în sprijinul ei”, a declarat preşedintele Consiliului ştiinţific al ARBDD, Angheluţă Vădineanu.
Acesta a mai spus însă că o astfel de decizie va fi luată după consultarea comunităţilor locale, după care va fi emis un act normativ.
„Este nevoie de relaţii mai ample cu autorităţile locale, cu populaţia, pentru a se explica ce urmează să se facă şi pentru a se înţelege că atunci când sunt măsuri în urma cărora anumiţi actori au pierderi, din cauza unor restricţii, există compensaţii. Dispunem de fonduri europene pe care nu le-am folosit şi nu le vom folosi nici în următorul exerciţiu bugetar, din cauză că nu sunt foarte clare măsurile, nu ştim cine va fi afectat de măsurile respective, în ce măsură va fi afectat şi, în consecinţă, nici nu poţi spune cu ce măsură îl compensezi pe hectar. Am făcut asemenea analize şi banii prevăzuţi în PNDR şi POS Mediu nu sunt folosiţi, fiindcă nu a