Economia SUA, cea mai mare a lumii, are destule atuuri precum creditarea mai prietenoasă şi boom-ul gazelor naturale care i-ar putea aduce o creştere sănătoasă în a doua parte a anului viitor, spun analiştii, însă redresarea ar putea fi frânată de măsurile de austeritate care vor intra în vigoare automat la începutul anului viitor dacă liderii politici nu ajung la un consens.
Revenirea timidă a pieţei imobiliare, marjele record de profit ale companiilor mari, o piaţă a creditelor mai favorabilă pentru afacerile mici şi consumul care se anunţă exploziv după o perioadă în care populaţia a strâns cureaua ar putea fi factorii care vor impulsiona creşterea economică şi încuraja angajările într-o ţară în care rata şomajului de 7,7% este considerată a fi o catastrofă, scrie The New York Times.
PIB-ul Statelor Unite ar putea creşte astfel cu peste 3% în a doua jumătate a anului viitor, potrivit celor mai optimiste prognoze, care avertizezaă însă că avansul lent din prezent va persista o perioadă. Printre cauzele creşterii lipsite de forţă se numără recesiunea din Europa şi încetineala economiei chineze, dar mai ales temerile faţă de "prăpastia fiscală", combinaţia de reduceri de cheltuieli bugetare şi majorări de taxe cu un impact de 600 miliarde de euro la bugetul federal care se vor aplica automat de anul viitor.
Cu perspectiva "prăpastiei" subminând optimismul, barometrele încrederii consumatorilor şi a mediului de afaceri au scăzut până la cote de recesiune. Din cauza climatului economic incert, companiile şi-au limitat investiţiile în bunuri precum computere, camioane şi alte echipamente, anticipând probabil impozite mari şi cerere mai mică pentru anul viitor. Unii economişti cred că firmele se vor încumeta să cheltuiască dacă congresmenii se înţeleg să elimine sau măcar să amâne riscul ajustărilor fiscale dure.
"Cred că multe companii au o l