Discuţiile din acest an cu echipa Fondului Monetar Internaţional (FMI) s-au desfăşurat într-un context politic tensionat, marcat de două schimbări de Guvern şi un referendum pentru demiterea preşedintelui, dar şi de cele două rânduri de alegeri, respectiv alegerile locale şi cele parlamentare, motive pentru care reprezentanţii instituţiei financiare internaţionale au şi reprogramat, de două ori, consultările de la Bucureşti, potrivit unei analize realizate de Agerpres.
În primăvara acestui an, a cincea misiune de evaluare a acordului de supraveghere preventivă cu România avea loc într-un moment în care, la Bucureşti, Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu era demis de Parlament fiind instalat un nou Cabinet, condus de Victor Ponta. La încheierea Misiunii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, pe 9 mai, fostul negociator şef al Fondului pentru România, Jeffrey Franks, se declara încurajat de 'angajamentul puternic manifestat de România faţă de acordul cu FMI'.
"Cu toate că a existat o schimbare de guverne discuţiile au continuat neîntrerupt. Am ajuns la un acord în ceea ce priveşte evaluarea în majoritatea ţintelor propuse. Am convenit asupra politicilor necesare pentru ca reforma să fie continuată. Faţă de ultima noastră vizită nu au existat modificări semnificative. Anticipăm o creştere economică de 1,5% în 2012, în ciuda performanţelor mai scăzute ca urmare a întreruperilor cauzate de vremea rea în primul trimestru, ne aşteptăm la o absorbţie mai mare a fondurilor şi la creşterea cererii, care să sprijine creşterea pe parcursul anului", arăta Jeffrey Franks, la acea dată.
Însă, deficitul şi politica fiscală rămâneau subiecte centrale, iar pe fondul efectelor crizei, FMI a recomandat Executivului nou instalat "să asigure o politică fiscală prudentă".
O concesie importantă a fost înţelegerea privind majorarea salariilor