Mişcarea este de aşteptat să calmeze îngrijorările privind stabilitatea politică a României.
Şi a fost ziua de luni. O formalitate, în viziunea unora, o ciudăţenie, în viziunea altora. Cert este că presa internaţională comentează ce se întâmplă pe scena politică românească, observând şi faptul că Băsescu l-a nominalizat pe Ponta contrar voinţei sale, şi imbodurile primite din Occident, şi consultările cu partidele politice care au durat doar 20 de minute, şi joaca de-a UDMR în Guvern.
Deutsche Welle face anunţul că “Băsescu şi Ponta au îngropat securea războiului”. “Băsescu a renunţat, cel puţin deocamdată, la o nouă confruntare cu oponentul său politic. Presiunea internaţională a avut rezultate. Băsescu a acceptat votul poporului şi l-a nominalizat pe Ponta la solicitarea UE şi SUA. Lumea din Vest nu are nici un interes pentru o continuare a crizei politice din cea mai săracă ţară a UE. Preşedintele Băsescu este criticat pentru stilul său dictatorial şi pentru măsurile de austeritate nepopulare. La Bruxelles, Băsescu a punctat cu realizări în lupta împotriva corupţiei”, mai scriu ziariştii germani.
UDMR în opoziţie
Presa ungară este preocupată de soarta UDMR, însă nu deplânge intrarea lor în opoziţie. Magyar Hirlap scrie despre “pactul secret dintre Ponta şi Băsescu”. “UDMR în opoziţie. Noua putere nu are nevoie de minoritatea maghiară”, mai scriu jurnaliştii ungari. “Guvernul Ponta II, fără UDMR. Greii PSD, printre care şi Ion Iliescu, nu au dorit o guvernare alături de liderii UDMR”, scrie şi Nepszava.
Magyar Nemzet titrează: “UDMR, în rolul Opoziţiei.” “În condiţiile actuale vom analiza şi vom vota doar iniţiativele care aduc beneficii minorităţii maghiare din România”, a subliniat Kelemen Hunor, liderul Uniunii. “Deşi au fost excluşi de la guvernare, liderii UDMR vor să rămână într-o relaţie de colaborare cu premierul