Preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor, preşedinte CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, a acordat un interviu Agerpres în care avertizează că reglementările europene în materie de creditare sau de consolidare a bazelor de capital, care au devenit mai restrictive, pot afecta, în mod special, statele în care sistemul bancar finanţează preponderent economia, cum este şi situaţia României. Preşedintele ARB consideră, de asemenea, că activitatea de creditare va rămâne ancorată în constrângeri economice, de reglementare şi de cost, iar creditul neguvernamental va înregistra o creştere cu o singură cifră, în anul 2013.
Reporter: Transformările recente de pe piaţa bancară, în contextul efectelor crizei, au determinat ARB să intensifice consultările între membrii săi, pentru a găsi cele mai bune soluţii de menţinere a credibilităţii băncilor comerciale şi readaptare la noile condiţii din piaţă. Care au fost cele mai recente decizii convenite în cadrul ARB, cu posibil impact major în piaţa bancară?
Radu Gheţea: Intensificarea consultărilor asupra reglementărilor care se adoptă pe segmentul financiar bancar are la bază o preocupare mai amplă a reglementatorilor europeni, în primă instanţă, de a stabili norme adecvate situaţiei actuale de criză. Este foarte important ca acest lucru să nu conducă la o suprareglementare care să limiteze băncile în activitatea lor de creditare a economiilor naţionale. Constrânse de noile reglementări, grupurile financiare internaţionale îşi vor restrânge operaţiunile pentru a se adapta noilor cerinţe. Cu cât reglementările europene în materie de creditare sau de consolidare a bazelor de capital sunt mai restrictive, impactul asupra revirimentului economiilor naţionale este mai vizibil, cele mai afectate fiind statele în care sistemul bancar finanţează preponderent economia, cum este de altfel situaţia Rom