Va mai aduceti aminte de succesul diplomatic al Romaniei de la Haga, in diferendul cu Ucraina privind platoul continental al Marii Negre? La vremea respectiva, s-a spus ca am castigat o adevarata comoara si ca anii urmatori vor aduce un castig nesperat tarii noastre.
Expertii au vorbit despre o punga de 100 miliarde de metri cubi de gaz si 12 milioane de tone de petrol, care ar putea aduce Romaniei intre 25-50 miliarde de euro.
Afacerea a intrat de atunci intr-un con de umbra, fara ca guvernele care s-au succedat la Palatul Victoria sa sufle vreun cuvant despre licitatiile pentru explorarea perimetrului.
Noul premier desemnat, Victor Ponta, a declarat, marti seara, la Realitatea TV, ca una dintre prioritatile noului executiv va fi domeniul energetic, fara a prezenta detalii.
Expertii cred ca, pe langa negocierea noului acord cu OMVPetrom, vom asista in urmatorii 2 ani la primele discutii reale privind exploatarea jack-pot-ului energetic din Marea Neagra. Iar daca afacerea se va dovedi profitabila, Romania va primi un impuls economic cu adevarat remarcabil.
Faptul ca in zona exista resurse este dovedit de explorarile celor de la OMV Petrom si ExxonMobil, care au anuntat, la inceputul anului, ca au descoperit in blocul Neptun, in apropierea perimetrului castigat de Romania, dar la mare adancime, un zacamant de gaze aproape 80 miliarde de metri cubi. Marti, printr-un comunicat de presa, cele doua companii au anuntat ca incep si explorarile la mica adancime.
In platforma continentala a Marii Negre, compania OMV-Petrom detine doua zone, Neptun si Istria, care impreuna totalizeaza 13.500 km patrati. In prezent, compania produce prin cele patru zacaminte pe care le detine aproape 31.000 de barili de petrol, ceea ce reprezinta 16% din intreaga productie din Romania.
Austriecii au anuntat deja ca