In ultima vreme exista din ce in ce mai multe ingrijorari in ceea ce priveste soarta economica a Frantei.
Agentia Moody's a retrogradat aceasta tara de la ratingul maxim, in timp ce institutii precum Fondul Monetar International, Organizatia pentru Dezvoltare si Cooperare Economica sau Comisia Europeana au avertizat ca Parisul are o nevoie urgenta de reforme, pentru a evita un declin economic.
In plus, cei "cinci intelepti", care sfatuiesc Guvernul german in legatura cu masurile economice, si-au exprimat dorinta de a face acelasi lucru si pentru cel de la Paris.
"Mandria francezilor a suferit o lovitura puternica", se arata intr-un articol publicat de WorldCrunch.com
De altfel, mass-media germana ii arata cu degetul, insistand ca succesul sau caderea zonei euro depinde, in mare masura, de Paris, nu de Madrid sau Roma.
Timp de cateva decade, toate guvernele care s-au succedat au considerat - in privat - ca germanii sunt rivalii lor, cu toate ca au francezii au pierdut mult in materie de competitivitate, potrivit sursei citate.
"Socialismul romantic al francezilor a fost depasit intotdeauna de capitalismul german", mai noteaza WorldCrunch.com.
O lovitura importanta a fost nasterea euro, in urma cu 13 ani, astfel ca Hexagonul nu a mai putut beneficia de avantajele unei devalorizari a monedei, ca sa mai castige teren in competitia cu tara vecina. Potrivit unui raport al Goldman Sachs, Franta a scazut preturile cu 20%, pentru a incerca sa devina un concurent serios pentru Germania.
Unul din cei mai importanti factori care au contribuit la pierderea competitivitatii a fost decizia implementata in urma cu 12 ani, care prevede ca un rezident francez sa munceasca 35 de ore pe saptamana.
Institutul francez de Cercetare Economia si Sociala a publicat un studiu care releva