În anotimpul rece, şocul hipotermic şi degerăturile sunt destul de frecvente, foarte multe persoane ajungând la spital din aceste cauze. Medicul Laurenţiu Albiş, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vrancea, explică măsurile de prim ajutor care pot fi acordate unei persoane ce a suferit un şoc hipotermic sau degerături, până la sosirea unui echipaj medical de urgenţă.
Hipotermia apare atunci când temperatura organismului scade sub 35 de grade, în condiţiile în care valoarea normală a temperaturii corpului este cuprinsă între 36-37 de grade. În funcţie de temperatura organismului, hipotermia este de trei feluri: uşoară, când temperatura corpului este între 35 şi 32 de grade; medie, când temperatura este între 32 şi 28 de grade; şi gravă, când temperatura corpului este sub 28 de grade. „Pacientul este rece. Primul lucru care trebuie făcut este ca acesta să fie adus într-un loc în care să poată fi încălzit. Dacă hainele sunt umede şi reci, trebuie înlăturate, iar pacientul trebuie învelit cu altceva, care să fie cald şi uscat. Încălzirea poate fi făcută prin diferite mijloace. De exemplu, pot fi puse sticle cu apă călduţă, de aproximativ 40 de grade, la încheieturi, în zona axilară, la burtă, la cap, pentru ca temperatura corpului să crească. Pacienţii care suferă un şoc hipotermic trebuie mobilizaţi cu foarte mare atenţie, deoarece se pot provoca tulburări de ritm cardiac, care le pot fi fatale. Dacă persoana este inconştientă, ea se pune în poziţia laterală de siguranţă“, spune medicul Laurenţiu Albiş.
Primul ajutor în caz de degerături
Degerăturile sunt leziuni provocate de temperaturi scăzute. În funcţie de profunzimea leziunilor provocate de îngheţ, degerăturile sunt clasificate în patru grade: de gradul I- zona afectată este roşie, inflamată şi poate apărea o descuamare; de gradul II- afectarea pielii este