Italienii din Greci au participat sâmbătă la sărbătoarea Sfântei Lucia, sfântă protectoare a Bisericii Romano-Catolice din această localitate. La eveniment au fost prezente peste 100 de persoane, sosite aici din mai multe orașe ale țării, așa cum de altfel se întâmplă în fiecare an cu această ocazie.
Sfânta Lucia, protectoarea ochilor
Sfânta Lucia este considerată protectoarea ochilor și este cinstită în mod special de către italienii din Greci care și-au ales-o ca protectoare a Bisericii încă din anul 1912. Iar explicația este aceasta: datorită exploatării şi prelucrării granitului din munţii Măcinului după anul 1890 au venit mai mulţi muncitori pietrari din Italia împreună cu familiile lor iar ei se rugau Sfintei să le protejeze vederea.
„Sfânta Lucia este hramul Parohiei Romano-Catolice din localitatea Greci, implicit a comunității italiene din Greci. Ea, în tradiția populară, este considerată ca protectoarea vederii, a ochilor și este, din punct de vedere istoric, reprezentată printr-o tânără care are în mână o tipsie iar pe tipsie sunt ochii ei. A fost martirizată pentru mărturia ei de credinţă în Hristos în anul 304. Pentru strămoșii noștri, care au fondat această comunitate italiană, în exercitarea profesiunii lor, majoritatea incidentelor de lucru erau asupra vederii pentru că săreau așchii și de aceea ea a fost protectoare a vederii. În felul acesta, comunitatea de la Greci are ca sfânt patron pe Sfânta Lucia. Deşi comunitatea italiană s-a format aici prin 1886, biserica a fost construită ceva mai târziu, fiind sfinţită şi primind acest hram în 1912. Până atunci, italienii mergeau la Brăila pentru că acolo era cea mai apropiată biserică romano-catolică. Copiii acolo erau botezați și acolo se făceau nunțile. Era deci necesar să se construiască și aici o biserică de rit catolic”, a povestit Salvatore Vlas, preşedintele Comunităţii I