* “Avem nevoie de o politică ofensivă de susţinere a instalării tinerilor fermieri”, susţine Dacian Cioloş
Măsura de susţinere a instalării tinerilor fermieri în mediul rural va rămâne o prioritate şi din 2014, comisarul European, Dacian Cioloş, susţinând că va duce o politică ofensivă de susţinere a acestei măsuri în noua Politica Agricolă Comună.
Acest lucru are la bază faptul că oficialii Comisiei Europene recunosc necesitatea reînnoirii generaţiilor în agricultură, lipsa tinerilor profesionişti fiind o problemă în întreaga UE, în condiţiile în care numai un procentaj limitat de 14 la sută dintre agricultori au mai puţin de 40 ani. “Singurele modificări pe care pot să le accept pe această propunere de instalare a tinerilor fermieri sunt adaptări în ceea ce priveşte implementarea măsurii astfel încât aceasta să poată fi adaptată la o situaţie specifică sau alta. Sunt gata să discut anumite amendamente în conţinut, în modul de aplicare şi de implementare, dar nu voi accepta inexistenţa măsurii. Nu pot să accept ideea unei măsuri opţionale, state membre care vor să o aplice şi state care nu vor pentru că asta ar însemna să-i discriminăm pe tinerii fermieri. Avem nevoie de o politică ofensivă de susţinere a instalării tinerilor fermieri”, a subliniat Dacian Cioloş.
Obiectivul schemei pentru tinerii fermieri este de a facilita instalarea iniţială a tinerilor fermieri şi adaptarea structurală a exploataţiilor acestora după prima instalare, iar acest sprijin este acordat pentru o perioadă de maximum cinci ani.
Securitatea alimentară va fi prioritară
Pe viitor vor suferi modificări şi plăţile directe, practicile agricole pentru mediu şi menţinerea unui buget important pentru politica de dezvoltare rurală vor rămâne în continuare pe lista obiectivelor Comisiei Europene în noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014-2020.
D