Consiliul Judeţean Vrancea a reactualizat, în şedinţa ordinară de marţi, indicatorii tehnico-economici pentru Proiectul „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial“. Modificarea survine ca urmare a faptului că pe parcursul derulării procesului investiţional au apărut o serie de situaţii imprevizibile la Mausoleele Eroilor din Focşani, Mărăşeşti, Mărăşti şi Soveja, care au impus adaptarea proiectului existent la situaţiile din teren.
Inginerul Romeo Iordache din cadrul Direcţiei de Urbanism din Consiliul Judeţean Vrancea a explicat plenului şi de ce au survenit aceste modificări de soluţii tehnice. „La toate aceste obiective (mausolee-n.r.) au apărut situaţii neprevăzute din cauza faptului că se execută lucrări de refacere, reabilitare şi modernizare. De exemplu, la mausoleele Mărăşti, Focşani şi Soveja pentru a se putea instala un sistem antiefracţie, IPJ Vrancea a condiţionat eliberarea avizului de realizare a unui sistem de televiziune cu circuit închis şi a unui buton de alarmă. La mausoleele din Mărăşti şi Soveja pentru învelişul de piatră a fost prevăzut iniţial un anumit chit special. Ulterior, după decopertare, s-a stabilit că este nevoie de un alt chit mult mai puternic. La Mărăşti au apărut alunecări de teren care au afectat un gard şi astfel de exemple pot continua. Acestea sunt motivele pentru care au fost modificate soluţiile tehnice iniţiale“, a explicat inginerul Romeo Iordache. Acesta a mai spus că până la finalul lucrărilor nu se vor mai face modificări la soluţiile tehnice, deoarece „lucrările se apropie de final, fiind executate în proporţie de 80-85 la sută, iar la Mausoleul Focşani lucrările au fost finalizate“.
Proiectul de reabi-litare a mausoleelor vrâncene a fost iniţiat de preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, în anul 2007.
Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană prin Progra