Trebuia să avem cu 50% mai puțini parlamentari, dar avem cu 25% mai mulți. Am rămas, în schimb, foarte puțini cei pentru care asta e o mare problemă, pentru care e un rezultat fundamental împotriva interesului național.
„România, mereu surprinzătoare“, sloganul sub care încercam acum câțiva ani să ne vindem țara, ne-a trădat, oferindu-ne, pe 9 decembrie, o surpriză foarte neplăcută. În câte țări din lumea civilizată numărul parlamentarilor poate varia cu 25% în funcție de scorurile partidelor participante la competiția electorală? Și în câte parlamente din lumea civilizată poți ajunge parlamentar cu o mie de voturi? Mă întreb așa, din politețe.
Răspunsul e evident: o Lege electorală tâmpită, ca multe alte legi date de oameni nepricepuți, neinteresați și nesimțiți. Faptul că avem o clasă politică afară din lumea civilizată e un rezultat firesc al faptului că asta nu-i interesează pe prea mulți români. O dovadă în plus e o privire peste ratingurile televiziunilor din seara zilei de 9 decembrie.
Credeți că am stat toți cu sufletul la gură să vedem exit-poll-urile? Nu chiar. În seara alegerilor, între orele 21 și 22, cel mai mare rating, de departe, adică aproape dublu față de următorul clasat, l-a avut Kanal D, cu un reality-show, Ochii din umbră. Despre ce e vorba în emisiunea care a surclasat masiv rezultatele alegerilor parlamentare? Citez din descrierea de pe acasă.ro: „Cu ajutorul camerelor ascunse de filmat, al detectivilor și al dispozitivelor de urmărire, emisiunea încearcă să răspundă tuturor solicitărilor telespectatorilor: de la angajatorul care vrea să-și testeze angajatul la soacra care vrea să-și verifice nora, la copilul care nu înțelege de ce tatăl sau mama nu-l mai iubesc“.
Așadar, cei mai mulți telespectatori adoră verificările. Ale altora, bineînțeles. Dar nu și rezultatele lor. Altfel nu-mi ex