În mare grabă, Guvernul a avizat, ieri, înfiinţarea, prin ordonanţă de urgenţă, a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit declaraţiilor premierului desemnat Victor Ponta.
Imediat au apărut unele semne de întrebare cu privire la legalitatea şedinţei de Guvern, în condiţiile în care Executivul şi-a încheiat mandatul, urmând ca premierul desemnat Victor Ponta să anunţe noul Guvern, iar acesta să fie votat în Parlament.
Ministerul Justiţiei arată, însă, că, în cazul încetării mandatului, în condiţiile prevăzute în Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Executivul interimar poate să îndeplinească numai acte cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, neputând să promoveze politici noi, să emită ordonanţe sau să iniţieze proiecte de lege. Guvernul al cărui mandat s-a încheiat poate adopta numai hotărâri, se precizează în comunicat.
Guvernul a avizat, prin ordonanţă de urgenţă, înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, a declarat premierul Victor Ponta, precizând că Ministerul Justiţiei va reglementa în perioada imediată şi ultimele detalii privind noua structură.
Unii avocaţi ne-au explicat că avizul este unul de principiu, urmând să fie preluat de noul Guvern.
Surse apropiate situaţiei susţin, însă, că Guvernul ar fi avizat, de fapt, un proiect de lege privind înfiinţarea ASF, care urmează să fie trecut prin Parlament, şi nu o OUG.
Autoritatea de Supraveghere Financiară urmează să preia, până la 15 martie 2013, atribuţiile şi prerogativele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), instituţii care, ulterior, se vor desfiinţa.
De asemenea, noua Autoritate se substituie în toate drepturile şi obligaţiile, precum