Tot mai puţini sunt cei care cred că ziua de 21 decembrie va aduce Apocalipsa. De fapt, străvechiul calendar maya a programat, în acea zi, nu doar sfârşitul unei ere, ci şi începutul uneia noi. Descendenţii mayaşilor speră că 21 decembrie le va aduce mari câştiguri de pe urma turiştilor care vor veni să sărbătorească evenimentul.
Povestea despre sfârşitul lumii a avut un ecou deosebit în orăşelul mexican XUL, al cărui nume înseamnă, pe limba mayaşilor... "Sfârşit". Localnicii, în majoritate mayaşi, sunt uimiţi de ideea că vechiul lor calendar ar prevesti sfârşitul lumii.
Oamenii se aşteaptă, totuşi, să profite de pe urma numelui de rău augur al oraşului: toate locurile din hoteluri sunt rezervate de turişti dornici să petreacă, aici, improbabila apocalipsă.
Pe lângă calendar, mayaşii au lăsat moştenire impunătoare monumente, nu doar în Mexic ci şi în Guatemala. Aici, la 21 decembrie sunt programate mari festivităţi. Dar indigenii se plâng că, deşi ei sunt cei care au păstrat tradiţiile maya, tocmai sunt lăsaţi la o parte de guvern.
Mayaşii, care reprezintă mai mult de jumătate din populaţia Guatemalei, speră că noua epocă va aduce sfârşitul discriminării şi sărăciei în care trăiesc.
Mayaşii nu au ajuns niciodată în Bolivia. Dar preşedintele acestei ţări, el însuşi indigen, aminteşte că 21 decembrie este, pur şi simplu, începutul verii australe, în care se aduc ofrande Mamei Pământ.
În tradiţia strămoşilor, localnicii au construit şi o navă din stuf, pentru a o cinsti şi pe Mama Apă. Festivităţile vor dura cinci zile.
Tot mai puţini sunt cei care cred că ziua de 21 decembrie va aduce Apocalipsa. De fapt, străvechiul calendar maya a programat, în acea zi, nu doar sfârşitul unei ere, ci şi începutul uneia noi. Descendenţii mayaşilor speră că 21 decembrie le va aduce mari câştiguri de