Istoria ciocolatei (solide) nu e chiar aşa de veche. Mâncăm deliciosul desert (vă vine să credeţi?) de “numai” 200 de ani!
Pionierii şocolateriei
Prima ciocolată în forma solidă pe care o cunoaştem azi a fost “inventată” la Torino şi a început să fie distribuită, în Italia, începând cu anul 1826. În paralel, elveţienii de la Cailler deschideau, prin 1828, prima fabrică de ciocolată din centrul Europei.
Evoluţia ciocolatei n-a fost simplă, cum s-ar părea, pentru că producătorii aveau de luptat cu un ingredient de import – cacao -, destul de greu de transformat în rafinatele delicatese ale unui “fin de siècle”. Extragerea untului de cacao şi apariţia primelor tablete de ciocolată, concomitent cu descoperirea elveţiană a ciocolatei cu lapte (inventţie la care a participat şi Henri Nestle) au dus, în timp, la un succes garantat al industriei şocolatiere, consolidateă de nume precum Rodolphe Lindt şi Milton Hershey.
Poveşti din Torino
Revenind la Torino, patria primei ciocolate din lume, aflăm că, la o jumătate de secol distanţă de la întâiul success, în 1878, un tânăr de 29 de ani, Silvano Venchi, îşi cumpără două cazane de bronz ca să înceapă o serie de experimente pentru producererea ciocolatei, în propiul apartament. Câţiva ani mai târziu, el scoate pe piaţă celebrele “nougatine” pe bază de nuci caramelizate, învelite în ciocolată fondantă. Afacerea a prosperat, astfel că, la începutul secolului al XXI-lea, despre Venchi se poate spune că a devenit o marcă internaţională de prestigiu, care şi-a adăugat, din 2006, un nou format de retail: ciocogelateria (ciocolata şi îngheţata artizanale). Cu acest format cucereşte, un an mai târziu, dreptul de a fi unic furnizor pentru evenimentele din jurul acordării Premiului Nobel pentru Pace.
Ca şi Giulgiul lui Christos, ciocolata ar trebui să intre în patrimoniul imate