UDMR nu va fi cooptată la guvernare, iar formaţiunea maghiară va trece în Opoziţie. Ea este hotărâtă să voteze împotriva noului Guvern condus de Victor Ponta.
Înaintea negocierilor cu UDMR, liderii USL au avut o întâlnire la care au participat şi câţiva lideri locali ai PSD – Marian Oprişan, Gheorghe Nichita, Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre şi Liviu Dragnea – care, alături de liberali, au făcut presiuni asupra lui Victor Ponta să renunţe la cooptarea UDMR la guvernare. Totodată, aceştia au declarat că nu sunt dispuşi în nici o formă să împartă funcţii cu UDMR în viitorul Executiv, mai cu seamă că şi electoratul USL este împotriva cooptării formaţiunii maghiare în Guvern. La rândul său, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a făcut cunoscut faptul că la sediul PSD s-au primit zeci de telefoane, inclusiv de la cetăţeni de etnie maghiară, care s-au pronunţat în defavoarea intrării UDMR la guvernare.
Atât Victor Ponta, cât şi Crin Antonescu au explicat de ce nu a mai fost cooptată UDMR la guvernare.
Premierul desemnat a afirmat că decizia este una politică şi că este foarte clar că societatea românească şi o parte din mass-media din România nu este pregătită încă pentru un proiect de reunificare a societăţii. Dar, deşi UDMR nu va avea participare în Guvern şi nu va deţine secretari de stat sau şefi de agenţii guvernamentale, minoritatea maghiară va fi reprezentată în structurile administrative care se ocupă de garantarea drepturilor minorităţilor, însă nu se pune problema unei participări politice. La rândul său, Crin Antonescu a precizat că decizia politică a PNL de a se poziţiona împotriva intrării UDMR la guvernare nu înseamnă că liberalii nu doresc un dialog cu reprezentanţii legitimi ai comunităţii maghiare sau o comunicare pe toate palierele cu aceştia. În opinia preşedintelui PC, Daniel Constantin, ideea cooptării UDMR la guve