Guvernul a aprobat, marti, o ordonanta de urgenta privind infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, a declarat premierul Victor Ponta, dupa sedinta Executivului. Acesta a precizat ca "ai sunt unele detalii la Justitie". Urgenta si simplificarea institutionala sunt principalele argumente pentru infiintarea ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) care va comasa intr-o singura institutie Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), au declarat, saptamana trecuta, Guvernatorul BNR Mugur Isarescu si premierul Victor Ponta intr-o conferinta comuna.
Potrivit Guvernului, in Uniunea Europeană, 15 state membre au în prezent acest tip de structură de supraveghere, printre care Germania, Marea Britanie, Austria, Polonia, Danemarca, Finlanda, Suedia si Tările Baltice.
"Prin urmare, înfiintarea în România a unei astfel de autorităti, responsabilă cu supravegherea prudentială a pietei de capital, a sectorului asigurărilor si a sistemului de fonduri de pensii private, se încadrează într-o dinamică institutională la nivel european. Autoritatea de Supraveghere Financiară va prelua toate functiile si atributiile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor si a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, autorităti care se desfiintează", mai informeaza Guvernul. Guvernul a aprobat, marti, o ordonanta de urgenta privind infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, a declarat premierul Victor Ponta, dupa sedinta Executivului. Acesta a precizat ca "ai sunt unele detalii la Justitie". Urgenta si simplificarea institutionala sunt principalele argumente pentru infiintarea ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) care va comasa intr-o singura institutie Comisia Nationala a Valo