Raportul Comisiei de la Veneţia despre situaţia traversată de România, în timpul crizei politice din vară, adoptat vineri de Comisie, a fost dat astăzi publicităţii, integral. Propune mai multe amendamente la actuala Constituţie şi ne oferă asistenţă pentru reformă
În document, se arată că încă din timpul vizitei la Bucureşti, interlocutorii cu care au discutat membrii delegaţiei au fost de acord cu faptul că este nevoie de reforme legislative şi constituţionale care să asigure faptul că în viitor nu mai pot fi posibile situaţii similare cu cea petrecută în vara acestui an. Comisia salută acest fapt.(intertitlurile aparţin redacţiei)
În iulie 2012, Guvernul și Parlamentul României au adoptat o serie de măsuri succesive, care au dus la înlăturarea din funcție a Avocatului Poporului, a președinților ambelor Camere ale Parlamentului, la limitarea competențelor Curții Consituționale și schimbarea condițiilor organizării unui referendum pe tema suspendării președintelui. Comisia de la Veneția consideră că aceste măsuri sunt problematice atât din perspectivă consituțională și legală şi recomandă amendarea Constituţiei actuale în unele puncte.
Procedura de suspendare a Președintelui, confuză
Procedura de suspendare a președintelui este confuză din punctul de vedere al asumării responsabilității politice și juridice. Ea dă de înțeles că președintele este responsabil în fața Parlamentului și electoratului, deși argumentele invocate pentru demitere sunt astfel formulate încât sugerează o responsabilitate juridică. Rolul Curții Constituționale este de asemenea neclar în toată această procedură. Dacă este menținută, procedura care derivă din articolul 95 al Constituției, așa cum este acum, ar trebui amendată astfel încât să facă referire la o responsabilitate juridică fără echivoc, inițiată de Parlament, dar confirmată de o instanță.
Guvernarea prin ord