Într-o lume în care noi modele economice prind contur şi se impun, Europa poate rămâne competitivă şi-şi poate păstra cel mai generos sistem de protecţie socială doar dacă "munceşte din răsputeri" şi cheltuie mai mult pe educaţie şi cercetare şi îşi reformează pieţele muncii şi sistemele de taxare.
Acesta este tratamentul de supravieţuire într-o eră a globalizării prescris de cancelarul german Angela Merkel, cel mai puternic politican al Europei creditat de mulţi alţi lideri europeni ca autorul reţetelor anticriză bazate pe cure cu exces de austeritate.
"Dacă în prezent Europa găzduieşte puţin mai mult de 7% din populaţia globului, produce aproximativ 25% din PIB-ul global şi finanţează 50% din cheltuielile globale cu securitatea socială, este evident că va trebui să muncească din răsputeri pentru a-şi păstra prosperitatea şi modul de viaţă", a afirmat Merkel într-un interviu acordat publicaţiei britanice Financial Times.
Europa nu mai este model de dezvoltare
Recomandările vin în contextul în care mai multe economii mari ale zonei euro şi Uniunii Europene, printre care Spania, Italia, Marea Britanie şi chiar Franţa caută cu disperare mijloace pentru a deveni mai competitive, zona euro s-a împotmolit în recesiune frânând creşterea economică în alte regiuni ale Europei, iar investitorii atenţionează că sunt descurajaţi de incertitudinile economice şi politice care planează asupra uniunii monetare.
"Găsesc îngrijorător că mulţi oameni din Europa presupun pur şi simplu că, alături de SUA, Europa asigură singurul model de referinţă pentru întreaga lume, că Europa este puternică prin tradiţie şi că toată lumea se uită la noi", a spus Merkel. "Dar au apărut alte modele, China, India, Japonia, Brazilia, iar acestora li se vor alătura alte ţări care muncesc din răsputeri şi fac eforturi pentru a fi inovatoare", a continuat ea.
China este pr