Şeful Marelui Stat Major al Iranului, Hassan Firouzabadi, a declarat că instalarea bateriilor Patriot în Turcia "va deschide calea unui război mondial".
Este o declaraţie exagerată, departe de realitate, o declaraţie pentru armata iraniană. Dacă bateriile Patriot ar deschide calea spre un război mondial, unii ar putea spune că eforturile de ani de zile ale Iranului de a se înarma, de a obţine rachete cu rază lungă de acţiune , precum şi programul său nuclear ar putea foarte bine să declanşeze un "război mondial".
De altfel, Turcia a considerat programul nuclear al Iranului ca fiind un "drept natural" pe care trebuie să-l deţină fiecare stat şi a menţionat acest lucru într-un mod curajos şi pe plan internaţional.
În ultimele luni, declaraţiile de acest gen din partea Teheranului s-au înmulţit. Cercuri politice şi militare au adresat cuvinte grele Turciei, dar şi Occidentului prin intermediul Turciei. Iar după fiecare astfel de declaraţie au venit rectificările de genul "Aceasta nu este poziţia oficială a Iranului."
Problema Patriot nu reprezintă pentru Iran o problemă siriană. Şi pentru Rusia la fel...Teheranul nu a renunţat niciodată să considere că aceste sisteme vor fi folosite împotriva Iranului în crizele regionale ce ar apărea mâine.
Problema siriană a produs o ruptură serioasă între Turcia şi Iran. Opiniile celor două ţări cu privire la regiune şi la viitor sunt acum total diferite, ele se află în tabere opuse. Separarea dintre Turcia şi Iran se evidenţiază ca fiind linia cea mai distinctă a separării Orientului de Occident şi a restructurării acestuia.
Şi din acest motiv, numeroase evoluţii negative, care reprezintă elemente secundare ale confruntării dintre Orient şi Occident se reflectă precum criza dintre Turcia şi Iran. Pentru că ambele ţări nu s-au putut salva din a reprezenta linia frontului alianţelor sau cercuril