Negocierile dintre USL şi UDMR au eşuat. Acest eşec consemnează o perioadă istorică pentru politica românească, fiind unul dintre rarele momente în care maghiarii nu se vor afla la guvernare. Liderii maghiarilor au schiţat, în linii mari, strategia pentru viitor, iar opoziţia parlamentară pare, cel puţin pentru moment, varianta pe care sunt obligaţi să o adopte.
Imediat după eşecul negocierilor, Kelemen Hunor a anunţat strategia pe termen scurt. "Dacă nu suntem în coaliţie, nu suntem la Guvern, este absolut firesc să nu votăm acest Cabinet. Asta nu înseamnă că suntem împotriva tuturor proiectelor care vor apărea în viitor. Eu pentru premier dau un cec în alb, cu toată încrederea, dar e vorba despre o coaliţie, o situaţie mai complicată şi, în plus, nu au nevoie de voturile noastre, matematic, aritmetic şi politic nu au dorit să facem parte din coaliţie', a afirmat Kelemen Hunor.
Poziţia UDMR s-a modificat radical după eşecul negocierilor. Înaintea acestui moment, liderii UDMR anunţau că USL se poate baza pe ei pentru învestirea noului Guvern. "Vom susţine acest Guvern", era direcţia trasată de liderul Kelemen Hunor.
Eu pentru premier dau un cec în alb (Kelemen Hunor)
Maghiarii dau vina pe cei de la PNL
Liderii maghiarilor dau vina pe cei din PNL, pentru eşecul negocierilor. În schimb, Victor Ponta se bucură în continuare de sprijinul UDMR. "Eu pentru premier dau un cec în alb, cu toată încrederea".
Aceste declaraţii, coroborate cu cele de ieri, făcute după eşecul negocierilor, arată că UDMR a rămas în relaţii bune cu cei din PSD, dar problema este la cei din PNL. ”Întrebaţi-i pe cei de la PNL. Ni s-a spus doar că a fost o decizie de la PNL peste care nu se poate trece", a spus liderul maghiarilor.
Ostilitatea liberalilor a fost evidentă pe tot parcursul negocierilor dintre USL şi UDMR. "Eu nu voi v