Mai mult de jumatate dintre cele 40 de site-uri ale institutiilor publice monitorizate nu furnizeaza informatii complete si actualizate, sunt greu de gasit de catre utilizatorul obisnuit, nu ofera servicii electronice si nu publica lista cu informatiile de interes public sau coordonatele functionarului responsabil de accesul la informatii cu caracter public. Aceasta este doar una dintre concluziile unui raport al Fundatiei Soros, care a monitorizat angajamentele asumate de Romania in luna noiembrie 2011, cand a devenit, alaturi de alte 46 de tari, membra a unei initiative internationale care vizeaza sa puna la dispozitia cetatenilor cat mai multe informatii de interes public in mod gratuit, liber de accesat, reutilizat si redistribuit.
Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa reprezinta o initiativa internationala a presedintelui american Barack Obama, care la momentul semnarii, in toamna anului 2011, reunea 11 state. In prezent, initiativa numara 47 de tari membre din intreaga lume, printre care si Romania. Prin acest parteneriat, statele si-au asumat obligatia de a pune la dispozitia cetatenilor, din oficiu, cat mai multe date deschise.
Ce inseamna date deschise:
Datele deschise sunt acele date produse sau detinute de catre autoritatile publice, care sunt puse la dispozitia cetatenilor in mod gratuit, liber de accesat, reutilizat si redistribuit. Acestea sunt procesabile prin mijloace automate, sunt furnizate intr-un format deschis, asupra caruia nicio entitate nu contine control exclusiv si sunt puse la dispozitie sub o licenta deschisa, care permite refolosirea libera a datelor, inclusiv in scop comercial.
Guvernul Romaniei a realizat un plan de actiune pe trei ani - 2012, 2013 si 2014.
Printre cele mai importante angajamente asumate anul acesta de Guvern se afla publicarea pe site-urile institutiilor statu