Datoriile sucevenilor la Termica SA sunt de nu mai puţin de 200 de miliarde de lei vechi, iar încasările societăţii care încălzeşte majoritatea locuinţelor din municipiul reşedinţă de judeţ sunt din ce în ce mai mici. Directorul producătorului şi furnizorului de agent termic, Ovidiu Dumitrescu, a declarat: „Încasările sunt mai mici ca niciodată. Nici în vară, cînd sunt de obicei cele mai slabe încasări, nu avem o situaţie atât de critică. Furnizorii de cărbune nu mai au răbdare cu noi”.
S-a ajuns în această situaţie din cauză că guvernanţii n-au reuşit în cei peste 20 de ani de democraţie prost înţeleasă să facă un sistem energetic performant, care să ofere servicii populaţiei în schimbul unor preţuri accesibile.
De vină este şi abordarea populistă a autorităţilor locale, care nu au permis Termica, societate aflată în subordinea Consiliului Local, să ia măsuri mai dure pentru încasarea banilor de la abonaţi.
Vinovaţi sunt, evident, şi cei care nu-şi plătesc facturile. Mai vinovaţi decât cei care au restanţe din cauză că efectiv nu au cu ce sunt cei care nu-şi achită datoriile fiindcă sunt nesimţiţi. Nesimţiţii preferă să meargă în excursii în ţară şi în străinătate, să iasă cu cumătrii la grătare, să-şi schimbe maşina, să-şi mai pună pe pereţi o carpetă cu căprioare care beau apă din izvor, să facă alţi ţurţuri pe tavan în jurul candelabrelor luate din Bazar ori să mai pună nişte bani la saltea. Şi, dacă le mai rămâne ceva, abia atunci dau vreo câţiva lei la asociaţie în contul datoriilor la Termica.
Cei care au de unde, dar nu plătesc facturile, ar trebui să-şi pună problema că pentru ca lor să le fie bine lucrează nişte oameni. Iar acei oameni au şi ei nevoi şi familii, şi că şi pentru ei vin sărbătorile de iarnă. Şi ar mai trebui să-şi pună problema cei care au cu ce, dar nu plătesc pentru un serviciu de care beneficiază, că dacă Termica r