Trei cazuri de hipotermie au fost înregistrate în weekend la Spitalul Suceava, fiind primele cazuri de acest gen înregistrate la Urgenţele unităţii sanitare de la debutul sezonului rece. Aşa a informat ieri purtătorul de cuvânt al Spitalului Suceava, dr. Tiberius Brădăţan, care a arătat că pacienţii sunt doi bărbaţi şi o femeie care s-au expus timp îndelungat la frig. Au avut nevoie de îngrijiri medicale un bărbat de 35 de ani, din Miorcani, judeţul Botoşani, o femeie de 78 de ani şi un bărbat de 60 de ani, ultimii doi din Suceava. În timp ce femeia a plecat acasă cu reţetă, medicii apreciind că starea sa nu necesită internare, bărbaţii au plecat la domiciliu fără avizul doctorilor care i-au consultat.
Hipotermia este o afecţiune în care temperatura corpului scade sub 35 de grade Celsius. Odată cu scăderea temperaturii, pielea devine rece şi palidă, ritmul respiraţiilor încetineşte, iar pulsul devine lent şi neregulat. Dacă expunerea la frig continuă, apar slăbiciunea, lipsa de coordonare, somnolenţa, lipsa de îndemânare şi dificultăţi de vorbire (sub 32 de grade Celsius). În cazul în care temperatura corpului scade şi mai mult, persoana intră în comă şi apoi în stop cardio-respirator.
Un singur caz de degerături, în acest sezon
Medicii atrag atenţia asupra ameninţărilor iernii, arătând că expunerea îndelungată la frig este foarte periculoasă atât pentru persoanele sănătoase, cât şi pentru cele bolnave, şi îndeosebi pentru extremele de vârstă, respectiv bătrânii şi copiii. Doctorii recomandă populaţiei să-şi protejeze mâinile, picioarele, nasul şi urechile, purtând încălţăminte şi ciorapi călduroşi, mănuşi, fulare şi căciuli, şi să nu stea pe loc multă vreme, pe lângă hipotermie existând şi riscul apariţiei degerăturilor.
În acest sezon, la Spitalul Suceava a ajuns o singură persoană cu degerături, cazul fiind înregistrat vineri. Este