Scris de Călin Corpaş - La 23 de ani de la debutul Revoluţiei, la Timişoara, cel care şi-a legat numele de acele evenimente crede că asistăm la o „resturaţie post-comunistă”. Tokes Laszlo crede că „în România a ajuns, din nou, la putere democratura postcomunistă”. Discursul europarlamentarului e unul evident anti-USL, formaţiune pe care o consideră urmaşa „de drept” a comuniştilor.
Însă acelaşi Tokes acceptă faptul că foştii nomenclaturişti sunt adăpostiţi prin toate partidele politice din România. Cât despre trecutul comunist al lui Traian Băsescu, cel care l-a decorat pe fostul episcop cu Ordinul „Steaua României”, Tokes e evident mai indulgent. „Trebuie văzut de la caz la caz. Eu vorbesc de un fenomen”, spune preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), care reţine, totuşi, că, spre deosebire de alţii, Băsescu a făcut gesturi de condamnare a comunismului. Şi a exemplificat cu raportul Tismăneanu.
Încercând să minimalizeze votul masiv al etnicilor maghiari pentru UDMR, în dauna PPMT, Tokes acentuează prezenţa relativ mică a acestora la urne. De asemenea, Tokes se arată dezamăgit de urmaşul său în scaunul de episcop al Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, cel care ar fi îndemnat electoratul maghiar să voteze cu UDMR. Episcopul reformat a făcut „o politică de partid” în biserică, atitudine pe care Tokes nu a mai regăsit-o la niciun alt înalt prelat din celelalte culte religioase, maghiare sau române. Întrebat dacă se simte părăsit de propria-i biserică, dar şi de electoratul maghiar ardelean, Tokes a spus că, indirect, prin prezenţa slabă la vot a maghiarilor, le simte „sprijinul moral”. Doar că „oamenii au fost zăpăciţi” de „ intimidarea şi propaganda falsă” a UDMR, care i-a alertat pe alegători că, votând PPMT, ungurii din Ardeal vor rămâne fără reprezentare parlamentară. Cât despre preoţi, Tokes spune că nici în ‘8