Ecaterina Andronescu ar putea rămâne ministru al Educaţiei în cadrul noului cabinet al lui Victor Ponta, funcţie pe care ar urma să o bifeze pentru a patra oară în cariera sa politică. Menţionarea sa, apărută luni, este văzută ca un fapt aşteptat. Însă există voci care susţin că ar fi fost binevenită numirea unui om a cărui imagine să fie „dincolo de orice bănuială”.
Numele actualului ministru al Educaţiei, fost rector al Universităţii Politehnice din Bucureşti, Ecaterina Andronescu, a apărut, luni, ca nominalizare pentru un nou mandat în cadrul Guvernului Victor Ponta II.
Oficialul al urma să ocupe pentru a patra oară funcţia de ministru al Educaţiei, după mandatele din timpul Cabinetului Năstase (2000-2003), de pe vremea Guvernului PDL-PSD (2008-2009) şi după mandatul de anul acesta, când a fost numită ministru în iunie 2012, în Cabinetul Ponta.
Cea de-a treia numire, din vara lui 2012, a urmat unor scandaluri de plagiat şi nereguli în CV în cazul a trei miniştri propuşi anterior, consecutiv: Liviu Pop, Ioan Mang şi Corina Dumitrescu.
Nici această a patra nominalizare nu vine într-o perioadă liniştită. Ecaterina Andronescu a fost la rândul ei implicată recent în trei scandaluri de plagiat, lansate de portalul integru.org, în mai puţin de două luni.
Vehicularea numelui ei pentru un nou mandat la şefia ministerului Educaţiei în noul Guvern Ponta a fost una anticipată de cei mai mulţi din sistem, mergând pe argumentul vechimii în funcţie, deşi există voci care susţin că, în contextul acestor scandaluri, poate ar fi fost oportun un nume nou, cu o altfel de imagine.
Avantajul experienţei: ministru vechi pentru probleme noi
Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, susţine că Ecaterina Andronescu ”are experienţă vastă”, atât în ceea ce priveşte ministerul, cât şi instituţiile de învăţământ superior şi ar avea