După trecerea regulamentului Facebook de votul utilizatorilor şi după ce Instagram şi-a modificat politica de confidenţialitate, această reţea socială din urmă mai vine cu o veste deloc prielnică utilizatorilor. Pozele pe care aceştia le încarcă online vor putea fi monetizate fără ca autorul de drept să primească vreun ban.
Noua politică de confidenţialitate a Instagram a venit la aproape trei luni de când Facebook a finalizat achiziţia companiei şi va intra în vigoare la 16 ianuarie. Însă utilizatorii nu se pot opune schimbării acesteia decât dacă renunţă la serviciile reţelei sociale. Iar printre schimbări a fost introdus şi controlul pe care Instagram îl are asupra pozelor şi în ce scopuri le poate folosi, notează „CNet“.
Facebook are dreptul de a licenţia fotografiile din Instagram către alte companii sau organizaţii, inclusiv în scopuri de publicitate. Astfel, Instagram capătă identitatea unei agenţii foto, dar în care autorii pozelor nu sunt remuneraţi pentru că le-au furnizat. Acest lucru a fost remarcat şi de un utilizator pe Twitter care compară Instagram cu serviciul iStockPhoto.
Prin noua politică de confidenţialitate] le cere oamenilor să fie de acord că pozele lor vor fi folosite în viitor într-un scop comercial încă neprecizat - Kurt Opsahl, avocat al Electronic Frontier Foundation
Un exemplu unde poate fi folosită noua strategie este în turism. Dacă faci poze unei clădiri istorice sau de interes turistic, proprietarul acesteia poate să ceară de la Facebook, contra unei sume de bani, drepturile asupra fotografiilor. Astfel, acestea vor putea fi folosite după cum doreşte cumpărătorul, dar fără ca autorul să primească ceva.
Folosirea imaginilor şi dincolo de „moarte“
Dacă un utilizator încarcă poze după 16 ianuarie, dar apoi se gândeşte că vrea să renunţe la Instagram, asta nu înseamnă că fotografiile nu mai pot fi folos