România a înregistrat în trimestrul al treilea a doua mare creştere din UE a costurilor orare cu forţa de muncă, de 7,2%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, avansul fiind alimentat inclusiv de reîntregirea salariilor în sectorul public, reiese din datele Eurostat.
Dintre statele care au raportat date, Estonia (7,6%) a consemnat cea mai mare creştere a costurilor totale cu forţa de muncă la nivelul întregii economii, urmată de România (7,2%), în timp ce Olanda şi Cipru (fiecare cu 0,5%) au avut cel mai redus avans. Costurile au scăzut în Slovenia (-0,8%), în timp ce Grecia şi Austria nu au transmis date.
La nivelul UE, costurile cu forţa de muncă au urcat cu 1,9% în UE şi cu 2% în zona euro, potrivit Eurostat.
România a înregistrat în trimestrul al treilea cel mai mare avans din UE, de 9,6%, la costurile pentru forţa de muncă din sectorul non-business al economiei, format din administraţia publică, instituţii de apărare, servicii de protecţie socială, educaţie, sănătate, artă şi altele. Sectorul non-business are o pondere de circa 30% în costurile orare cu forţa de muncă la nivelul întregii economii.
Estonia a raportat a doua mare creştere, de 7,5%, iar Slovenia cea mai mare scădere, de 3,2%. Pe ansamblul UE, avansul a fost de 0,9%, iar în zona euro de 1%.
În 2010, Guvernul a decis reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%, măsură aplicată din luna iulie. În ianuarie 2011, salariile de bază ale bugetarilor au crescut cu 15%. Guvernul a continuat în acest an procesul de reîntregire a salariilor, care au fost majorate cu 8% în această vară şi cu 7,4% din luna decembrie.
În sectorul business, Estonia (7,7%) şi Bulgaria (7,1%) au avut cele mai mari creşteri, iar Slovenia (0,3%), cea mai redusă, în timp ce în România s-a situat la 6,5%. Costurile cu forţa de muncă au înregistrat majorări în UE şi zona euro pe acest se