Peste 50 de copii din centrele de plasament din municipiul Târgu Jiu au participat, ieri, la obiceiul tăierii porcului de Crăciun. Evenimentul este unul de tradiție și se desfășoară de peste zece ani.
Unii dintre micuți au fost pentru prima dată în viața lor martori la acest obicei. După ce porcul a fost sacrificat, doi măcelari au început tranșarea acestuia și pregătirea pentru masa de Crăciun. Copiii instituționalizați nu au fost de acord cu sacrificarea porcului: „Nu mi-a plăcut că a fost tăiat. Era bine dacă ar fi trăit. Mi-a părut rău de el”, a spus o fetiță în vârstă de 11 ani. Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, a declarat că porcul a fost sacrificat prin asomare, așa cum cer standardele europene.
Copiii au mers, apoi, în Restaurantul «Brâncuși», unde au prezentat un program de colinde, după care au mâncat «pomana porcului» împreună cu autoritățile locale.
Li se oferă porc de peste un deceniu
Președintele Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu, a spus că porcul care a fost sacrificat ieri va fi oferit asistaţilor din cele şapte locuinţe de tip familial de pe raza municipiului Târgu Jiu: „Este un moment pe care îl oferim an de an acestor copii defavorizaţi de soartă şi care nu au avut şansa unei familii şi de a participa la astfel de obiceiuri. Pentru noi este ceva comun, dar pentru ei e un lucru pe care nu l-au mai întâlnit până acum. La ţara (mai ales) toată lumea din familie participă activ la pregătiri”.
Peste 50 de copii din centrele de plasament din municipiul Târgu Jiu au participat, ieri, la obiceiul tăierii porcului de Crăciun. Evenimentul este unul de tradiție și se desfășoară de peste zece ani.
Unii dintre micuți au fost pentru prima dată în viața lor martori la acest obicei. După ce porcul a fost sacrificat, doi măcelari au începu