O analiză a procentului de compensare a 64 de molecule din cele 140 aflate pe listele de aşteptare din România, a relevat faptul că Bulgaria deja compensează 50% dintre acestea, iar Ungaria peste 60%. Prin comparaţie, în România nu se compensează nicio moleculă nouă din anul 2007, arată o analiză a Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
"Datele noastre arată că, din coşul celor 15 state europene la care se raportează România, Germania compensează 91% din cele 64 molecule analizate, Spania 89%, iar Slovacia 88%. La polul opus, cu cele mai puţine molecule compensate, se află Lituania care compensează doar 38% şi România care nu a actualizat lista medicamentelor compensate în ultimii 5 ani", a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Statul român ar trebui să aloce 94,3 milioane de lei pentru introducerea pe lista a celor 140 de molecule noi care sunt în aşteptare încă din anul 2007. Pentru bugetul sănătății creșterea costurilor ar fi doar de 1,5%, conform unui studiu de impact realizat de Cegedim privind actualizarea listei de medicamente compensate.
"În calitate de reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, tragem un nou semnal de alarmă autorităţilor privind situaţia bolnavilor de cancer din România. Aceştia au fie nevoie de tratamente care sunt compensate, dar nu se găsesc în farmacii, fie de medicamente care nu sunt pe lista de compensate şi pentru care pacienţii ar trebui să plătească zeci de mii de euro lunar. Astfel, ajunşi în situaţii disperate, unii pacienţi ajung să facă campanii de strângere de fonduri pentru a face rost de bani pentru tratament - aşa cum a fost cazul dnei. prof. Adela Rogojinaru diagnosticată cu o formă gravă de cancer de piele cu metastaze", a adăugat Cezar Irimia, Preşedinte Alianţa Pacienţilor Cron