Bugetul pentru anul viitor prevede tăieri de cheltuieli de aproximativ un miliard de euro faţă de acest an. Acest lucru va permite Guvernului să reîntregească salariile tăiate ale bugetarilor. Costurile vor fi menţinerea decalajelor faţă de UE în privinţa unor capitole cruciale precum sănătatea sau educaţia.
Respectarea promisiunilor de reîntregire a salariilor plătite bugetarilor, susţinerea costurilor prilejuite de o datorie externă în creştere şi cofinanţarea programelor derulate din fonduri structurale ale UE. Acestea sunt priorităţile bugetului pe 2013, în condiţiile unui deficit mai mic cu 0,5% din PIB faţă de acest an (1,7% faţă de 2,2% din PIB în 2012).
Primele discuţii pe această temă ale noului Guvern sunt programate pentru finele acestei săptămâni, când e prevăzută prima întâlnire a viitorilor miniştri, potrivit Mediafax. Fără a se putea baza pe o creştere economică substanţială care să asigure resursele necesare, Guvernul se va vedea nevoit să taie din alocările altor capitole.
Capitolele bugetare sacrificate
Potrivit unei note prezentate recent de către Ministerul Finanţelor, urmează să fie reduse cheltuielile pentru bunuri şi servicii (cu 700 milioane de lei), cele pentru programe cu finanţare rambursabilă (cu 1,9 miliarde lei - sunt programele derulate pe baza unor împrumuturi acordate de instituţii financiare internaţionale şi în care România trebuie să asigure o parte din bani, spre exemplu împrumuturile luate de la BEI, BERD), cheltuielile de capital (sunt investiţiile - cu 1,2 miliarde lei), precum şi subvenţiile (cu 400 milioane de lei). În schimb, cheltuielile de personal ale instituţiilor publice vor creşte anul viitor cu 1,8 miliarde lei, pentru reîntregirea salariilor bugetarilor. Salariile bugetarilor au fost majorate cu 8% în luna decembrie, pentru revenirea la nivelul din vara lui 2010, iar banii vor fi încasa