Preşedintele Băsescu şi premierul Ponta s-au angajat, în Acordul de cooperare instituţională, să se abţină de la lansare de dispute politice pe angajamentele României faţă de instituţiile internaţionale şi să menţină coeziunea mesajului extern, inclusiv cu privire la absorbţia fondurilor europene.
"Părţile se angajează să se abţină de la atacuri la adresa instituţiilor statului de drept şi a celor cuprinse în angajamente externe, de natură financiară şi politică, optând să coopereze în poziţiile comune faţă de FMI, BM, CoE, NATO, MCV, Schengen etc", se arată la punctul doi al Acordului încheiat în urmă cu o săptămână şi publicat miercuri.
De asemenea, cele două părţi se angajează să menţină coeziunea mesajului extern, îşi asumă coeziunea mesajului intern pe temele convenite, dar şi să stabilească spaţiile de competiţie politică.
"Părţile vor stabili spaţiile de competiţie politică în mod concret, elementele asupra cărora nu se convine în negociere directă şi asupra cărora opiniile divergente vor fi oferite ca opţiuni în spaţiul public", se menţionează în Acord.
Cei doi se angajează nu numai să evite "confruntările publice inutile", ci şi să încerce "soluţionarea diferenţelor pe temele asupra cărora nu s-a convenit în consultări", precum şi "să respecte preeminenţa uneia dintre părţi convenite în tipologia de problematică abordată şi să propună public opţiunile alternative acolo unde diferenţele de abordare apar, iar subiectele expuse public nu sunt în măsură să aducă prejudicii la nivel naţional, ci doar dezbatere pentru perfecţionarea opţiunilor şi creşterea consultării publice pe aceste teme".
Preşedintele şi primul-ministru s-au angajat şi asupra consultării ex-ante cu privire la mandatele privind participarea la Consiliul EU şi Consiliul European.
La punctual doi mai este subliniat că "obiectivul de interes naţional al Rom