Fermierii locali au descoperit bovinele pentru carne, uşor de crescut şi la mare preţ pe piaţa europeană. În 2012, au venit şi primele subvenţii, (300 de euro) pe cap de animal Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Crescătorii români încep să se uite tot mai mult spre vacile de carne. Motivul: subvenţia de 300 de euro pe cap de animal pentru crescătorii din zonele defavorizate, dar şi deficitul mare de carne pe piaţă europeană. Interesul pentru vacile de carne este tot mai mare în România, mai ales că acestea ar putea să constituie o sursă importantă de venituri pentru fermele mici care nu pot produce lapte de calitate, deci nu pot scoate profituri interesante de pe urma vacilor de lapte După 20 de ani, românii redescoperă o sursă de profit masiv: vaca de carne
Costuri mici de întreţinere
Chiar dacă preţurile de achiziţie a văcuţelor de carne sunt ceva mai mari decât în cazul celor de lapte, cheltuielile de întreţinere sunt mai reduse. Animalele nu sunt pretenţioase la hrană şi sunt ţinute cea mai mare parte a anului la păşune. Pentru că sunt rezistente la temperaturi de până la -25 de grade Celsius, iarna pot fi adăpostite şi în saivane cu trei pereţi ca la oi, nicidecum în grajduri moderne cum se întâmplă la vacile de lapte. Un avantaj este şi ritmul de creştere a animalelor: un viţel, de exemplu, poate să ajungă în 18-20 de luni la o greutate de 600-650 de kilograme.
În luna martie a acestui an a fost înfiinţată şi o asociaţie a crescătorllor de bovine pentru carne. Organizaţia are în prezent 40 de membri din 10 judeţe, care deţin împreună un efectiv de circa 2.000 de animale, după cum afirmă Dumitru Grigorean, preşedintele asociaţiei Motivul pentru care piaţa e inundată de ficăţei, pipoţele şi alte resturi de la măcelărie: chinezii nu le mai vor
Acesta susţine că principalele avantaje ale raselor de bovine pentru carne sunt costurile mai mici c