Suntem contemporani cu un eveniment istoric. Sub ochii noştri s-a întâmplat ceea ce copiii vor ajunge să le povestească propriilor prunci începând cu "a fost odată...".
A fost odată în Bihor o rezervaţie. Unica din Europa în a cărei apă izvorâtă de milenii din adâncuri creştea nufărul termal. De săptămâna trecută, rezervaţia nu mai e. Cauza? Apa geotermală din care îşi trăgea seva nu mai ajunge în lacul cu nuferi, ci se pierde în vilele ştăbimii din Băile Felix şi Băile 1 Mai. Culmea, autorităţile spun că vinovaţi de catastrofa ecologică sunt custozii rezervaţiei, nu cei care au exploatat fără oprelişti zăcământul termal.
În calea progresului
Naşterea "staţiunii" Băile 1 Mai e consemnată din anul 1731, primele construcţii fiind ridicate în jurul lacurilor create de izvoarele geotermale aflate la obârşia Pârâului Peţea. Unul dintre acestea e Ochiul Mare, o adevărată oază unde creşte nufărul termal şi trăiesc alte două specii unicat, din regnul animal: melcul relict Melanopsis Parreyssi şi roşioara lui Racoviţă.
Ochiul Mare este singurul loc din Europa unde cele trei specii coexistă şi se dezvoltă într-un mediu natural creat dinaintea ultimei ere glaciare, adică de aproape 100.000 de ani. În 1932, lacul a fost declarat rezervaţie ştiinţifică, iar în anii '70 a intrat în custodia Muzeului Ţării Crişurilor. În 2000, Rezervaţia Naturală Pârâul Peţea a fost inclusă în patrimoniul natural naţional, iar din 2007 a intrat sub protecţia unor legi speciale ale Uniunii Europene.
Deşi Băile 1 Mai şi Felixul îşi datorează faima lacurilor termale, extinderea celor două staţiuni n-a făcut niciodată casă bună cu natura, iar răul s-a accentuat în ultimele două decenii, când proprietarii sutelor de vile, pensiuni şi hoteluri au început să se alimenteze necontrolat din sursa de apă geotermală care asigura supravieţuirea rezervaţiei. Aceasta a ajuns să fi