Renumirea lui Victor Ponta în funcţia de premier marchează un punct de cotitură în România, se arată într-un articol publicat de Financial Times, în care semnatarul său, Neil Buckley, este de părere că e puţin probabil ca lumina reflectoarelor îndreptate din UE şi SUA asupra ţării să se estompeze, din cauza luptei pentru putere de aici, pe care îl compară cu cel din Georgia.
Traian Băsescu l-a numit pe Victor Ponta un "mincinos compulsiv" şi a declarat că nu-l va sprijini niciodată în calitate de premier. Cu toate acestea, preşedintele României l-a numit din nou în cele din urmă pe inamicul său politic înverşunat în funcţia de premier, săptămâna aceasta, acceptând inevitabilul după ce alianţa social liberală a lui Ponta a obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile legislative din 9 decembrie, scrie Agerpres.
Decizia a evitat pericolul pe termen scurt al unei crize constituţionale în ţara balcanică cu 19 milioane de locuitori. Dar ar putea duce la un conflict politic reînnoit în al doilea membru cel mai sărac din UE - unde clopotele de alarmă au sunat după ce tabăra premierului a încercat să-l suspende pe preşedintele Băsescu în iulie, aminteşte Neil Buckley.
Deşi probabil fără acelaşi val de arestări operate, România ar putea asista la o nouă luptă pentru putere similară cu cea dintre noul premier al Georgiei, Bidzina Ivanishvili, şi preşedintele în exerciţiu, Mihail Saakashvili, despre care se spune că ar fi un prieten de-al lui Băsescu, notează autorul articolului.
Indiferent de cum se va sfârşi lupta, majoritatea de două treimi obţinută de alianţa lui Ponta reprezintă un punct de cotitură pentru România. În contextul în care doar o şesime dintre alegători au sprijinit alianţa de centru-dreapta aliniată cu Băsescu, a reprezentat un vot de protest decisiv împotriva preşedintelui şi măsurilor de austeritate al căror