Partidele naţionaliste din Catalonia – şi de la putere şi din opoziţie - s-au pus de acord pentru a organiza în 2014 referendumul privind independenţa. Guvernul central ameninţă că va contesta la Curtea Constituţională o asemenea mişcare. Cert este că, pe fondul agravării crizei, Europa se va confrunta în 2014 cu două cereri de independenţă: Catalonia şi Scoţia. Ar putea urma Ţara Bascilor, unde puterea a fost preluată de naţionalişti.
Puterea şi opoziţia naţionalistă s-au pus de acord marţi şi au anunţat convocarea, în 2014, a unui referendum pentru autodeterminarea Cataloniei. Acordul a fost semnat între Partidul Convergencia i Unio al şefului guvernului local, naţionalistul Artur Mas, şi separatiştii din opoziţie – Stânga Republicană Catalană, condusă de Oriol Junqueras. O dată exactă nu a fost încă stabilită însă, iar referendumul ar putea fi amânat doar dacă există motive importante, au anunţat ambele formaţiuni. Totuşi, în viziunea opoziţiei, „singurul motiv care ar putea întârzia convocarea referendumului ar fi căderea unei bombe atomice”.
Regiunea – de altfel cea mai bogată a Spaniei – se confruntă deja de ceva timp cu un val de separatism în faţa crizei economice care afectează Spania. Catalanii acuză guvernul central că nu mai respectă înţelegerea de acum câţiva ani în privinţa taxelor şi că îi obligă să dea mult prea mult către bugetul federal faţă de cât dă acesta înapoi regiunii. Pe 11 decembrie, mii de catalani au manifestat la Barcelona.
pentru a apăra predarea în limba catalană după ce guvernul central a iniţiat o reformă ce ar reducerea ponderea limbii lcoale în învăţământ.
Iar în urmă cu câteva luni, un milion de persoane au manifestat la Barcelona cerând independenţă.
Înţelegerea dintre putere şi opoziţie îi va permite lui Artur Mas şi să formeze noul guvern în urma alegerilor. Datorită acestui