Comisia Europeană a acordat peste 1,2 miliarde de euro pentru finanțarea a 23 de proiecte de demonstrație puternic inovatoare privind energia din surse regenerabile în cadrul primei cereri de propuneri pentru așa-numitul program de finanțare NER300, anunţă azi instituţia europeană.
Proiectele vor fi cofinanțate cu venituri obținute din vânzarea a 200 de milioane de certificate de emisii din rezerva pentru instalațiile nou intrate (NER) din cadrul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii.
Proiectele acoperă o gamă largă de tehnologii privind energia din surse regenerabile - bioenergia (inclusiv biocombustibilii avansați), energia solară concentrată, energia geotermală, energia eoliană, energia oceanelor și administrarea energiei din surse regenerabile distribuite (rețele inteligente - „smart grids").
„Decizia de astăzi este o etapă majoră în politica UE privind schimbările climatice", spune Connie Hedegaard, comisarul pentru politici climatice. "Programul NER300 acționează ca un mecanism «Robin Hood» care obligă poluatorii să plătească pentru proiecte de demonstrație la scară largă în domeniul noilor tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon. Ajutorul în valoare de 1,2 miliarde euro - sumă plătită de poluatori - se va adăuga la cele 2 miliarde euro provenite din investiții private pentru cele 23 de proiecte de demonstrație cu emisii scăzute de dioxid de carbon selecționate. Această finanțare va ajuta UE să își mențină poziția de lider în materie de energie din surse regenerabile și să creeze locuri de muncă, aici și acum, în UE".
Odată intrate în etapa de derulare, proiectele vor contribui, în mod colectiv, la creșterea producției anuale de energie din surse regenerabile în Europa cu aproximativ 10 TWh, valoare corespunzătoare consumului anual de combustibil a peste un milion de autoturisme. Mai mult decât atât, scopul es