Intravilanele localităţilor din Delta Dunării ar putea fi excluse din aria de protecţie Natura 2000. Reprezentanţii Consiliului Ştiinţific al ARBDD cred că anumite investiţii sau construcţii care ar urma să se realizeze în perimetrul rezervaţiei ar fi mai uşoare.
„Noi am introdus și localitățile din Delta Dunării în structura sitului Natura 2000. Ca atare, din momentul în care ele sunt introduse în această structură, conform legii, orice activitate s-ar face în intravilan, trebuie să se facă în urma unei evaluări adecvate, ceea ce înseamnă costuri importante din partea investitorilor. De aceea noi am recomandat să se facă o întâmpinare de la nivelul Ministerului Mediului către Uniunea Europeană pentru a scoate localitățile din structura SCI-urilor pentru că altfel, dacă nu se face lucrul acesta, va trebui să aplicăm ulterior legea, care nu înseamnă altceva decât obligativitatea unei evaluări adecvate, ceea ce este destul de costisitor pentru oameni”, a declarat preşedintele Consiliului ştiinţific al ARBDD, Angheluţă Vădineanu.
Decizia vine după ce, recent, un investitor a solicitat obţinerea unui acord de mediu pentru construirea unei pensiuni şi i s-a solicitat să demonstreze că anumite specii protejate din Delta Dunării nu sunt afectate de construcţii.
„Elementul la care se face referire (salicornia sau iarba de sărătură – n.r.) este bine reprezentat pe coasta Mării Negre şi prin punerea în practică a proiectului pentru care s-a solicitat acordul de mediu nu se aduc prejudicii unor specii importante”, a mai spus preşedintele Consiliului ştiinţific al ARBDD, Angheluţă Vădineanu.
Intravilanele localităţilor din Delta Dunării ar putea fi excluse din aria de protecţie Natura 2000. Reprezentanţii Consiliului Ştiinţific al ARBDD cred că anumite investiţii sau construcţii care ar urma să se realizeze în perimetrul rezervaţiei ar fi mai uşoare. @N