În urmă cu 23 de ani, peste trei mii de români au căzut in bătaia gloanţelor pe străzile marilor oraşe, pentru ca România să devină o ţară liberă. Azi, idealurile celor care au ieşit atunci în stradă au fost uitate. Pentru mulţi români, viaţa este mai grea acum decât inainte de `89.
Zeci de mii de oameni au ieşit pe străzi în decembrie 1989 şi au scandat împotriva regimului comunist, cu speranţa că România va urma un drum mai bun.
"Resimţim împreună unde a ajuns România dupa 23 de ani. Speranţele noastre, idealurile noastre, practic sunt total contrazise de realitaţile româneşti ale anului 2012. După 23 de ani, înţelegem că aproape nimic din ce am sperat nu s-a realizat" a declarat Claudiu Iordache, directorul Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.
"Nu românii cei mulţi sunt câştigătorii efectelor Revoluţiei Române. Ei suportă tăierile de salarii, ei asistă cum le sunt inchise spitalele, ei constată ca nu îşi mai pot ţine copiii la şcoală" spune Claudiu Iordache.
Românii încă aşteaptă ca ţara lor să meargă pe făgaşul pe care şi l-au dorit şi pentru care mulţi au luptat în urmă cu două decenii.
Ce s-a întâmplat pe 19 decembrie 1989
Pe 19 decembrie, majoritatea întreprinderilor din Timişoara îşi încetează activitatea. Se organizează mitinguri de protest şi se formulează revendicări. Pentru prima dată, pe străzile oraşului, militarii fraternizează cu revoluţionarii. Oamenii scandează "Armata e cu noi!". E momentul în care a devenit cert faptul că Timişoara nu mai poate fi întoarsă din drumul către libertate.
De la primele ore ale dimineţii de 19 decembrie 1989, muncitorii de la fabricile din Timişoara au intrat în grevă. Oamenii s-au strâns în curţile întreprinderilor şi au început să protesteze. Se plângeau că n-au apă, căldură şi mâncare. Trupele Securităţii şi miliţiei au bloca