NASA a infirmat speculaţiile legate de posibilul sfârşit al lumii în ziua de vineri, 21 decembrie 2012, demontând 5 din cele mai importante predicţii legate de aceasta.
În sensul clarificării situaţiei şi a risipirii temerilor, NASA a pregătit pentru data de 22 decembrie un comunicat de presă ce poartă titlul „De ce nu s-a sfârşit lumea ieri”, conform livescience.com. Cercetătorii de la NASA susţin că toate aceste false predicţii privind sfârşitul lumii provin de la proasta înţelegere a calendarului maiaş, ei specificând că aceste se desfăşoară pe cicluri de câte 400 de ani, denumite “b’ak’tun”, cel de-al 13-lea dintre ele urmând să se încheie în ziua de 21 decembrie, solstiţiului de iarnă.
Oamenii de ştiinţă de la NASA sunt de părere că această idee năstruşnică a apocalipsei maiaşe este de factură occidentală şi a apărut recent, în ultimii 20 de ani, în urma interpretării eronate (sau voit în căutare de senzaţional), a sistemului calendaristic maiaş. Astfel, conform Agerpres, NASA a alcătuit o listă cu cele cinci cele mai comune predicţii apocaliptice şi motivele pentru care acestea nu se vor adeveri.
Predicţia I: Soarele ne va ucide pe toţi!
Mulţi dintre aceşti căutători de senzaţional s-au folosit de coincidenţa că Soarele intră în prezent în perioada sa (de asemenea ciclică) de maximum de activitate. Soarele trece prin astfel de cicluri de activitate puternică şi relativ calm la fiecare 11 ani. Perioadele active sunt marcate de o creştere a numărului şi intensităţii exploziilor solare. Unele explozii solare pot într-adevăr influenţa Pământul, atunci când particulele ionizate emise de Soare interacţionează cu atmosfera terestră, provocând întreruperi în funcţionarea sistemelor de telecomunicaţii. Aceste particule ionizate sunt responsabile şi pentru fenomenul aurorelor boreale sau australe.
Conform NASA, predicţiile cu privire la prod