România nu mai are nevoie de noi măsuri de austeritate anul viitor, ci de o prioritizare a cheltuielilor. O spune la RFI vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Mihai Tănăsescu. El vorbeşte despre nevoia unei "discipline financiare".
Mihai Tănăsescu declară că România a implementat deja măsuri de austeritate "foarte puternice" în anii precedenţi: "Eu sunt mai prudent în sensul folosirii acestui cuvânt, austeritate. Românii şi România au implementat măsuri de austeritate foarte puternice în anii trecuţi. Din punctul meu de vedere, România nu mai are nevoie de noi măsuri de austeritate. România are nevoie de o prioritizare a cheltuielilor. Această prioritizare aduce în primul rând disciplină financiară, aduce coerenţă şi aduce un tip de viziune asupra modului în care cheltuielile bugetare trebuie efectuate".
Vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii precizează că "austeritatea nu întotdeauna înseamnă tăieri sau întotdeauna acest cuvânt este legat de tăieri, de lipsă de finanţare şi aşa mai departe. În momentul în care bugetul este mai chivernisit, ca să spun aşa, este bine gestionat, cheltuielile la nivelul ministerelor publice sunt bine gestionate şi bine implementate, cu certitudine există un potenţial enorm ca în bugetul pe anul viitor să se găsească resursele necesare şi pentru dezvoltare, dar şi pentru acoperirea cheltuielilor sociale, care există în România în momentul de faţă".
Tănăsescu apreciază că "nu poţi să fii nici foarte relaxat, nu poţi să fii nici foarte strâns, trebuie să ai un echilibru. Prin politicile publice pe care le implementezi, trebuie să găseşti acest echilibru, pentru a-ţi atinge ţintele pe care vrei să le atingi: un deficit fiscal destul de mic, sub 1,8%, un deficit de cont curent care să fie sustenabil, o creştere a competitivităţii companiilor româneşti şi în general a României pe pieţele externe, găsi